Co je to živá strava

17.04.2011 16:03

Na internetu najdete mnoho odkazů a doporučení pod pojmem "živá strava". Dovolím si jenom ve zkratce shrnout.

Jedná se o stravu, která neprošla více jak 45°C.

 

Toto platí samozřejmě pouze pro rostlinnou říši.

Vychází se z toho, že každá plodina, která roste v zemi obsahuje vitamíny, enzymy, minerály a také i paměť Matky Země. A to jsou věci, které nechceme aby z potravy zmizely, protože ty nám dodávají energii. Enzymy a vitamíny každý z nás zná a víme jak jsou důležité v naší stravě. Ale paměť "Matky Země" již moc známa není. Přitom ta nám pomůže čerpat energii země tj. dodá nám hodně energie.

Čili, proč živou stravu? Protože opravdu po ní získáme energii a né naopak. Čili dát si pozor na výrobní procesy, kde je vysoká teplota jako např. i sušení. Neříkám, že vestravě nic nezůstane konstruktivního pro náš organismus, ale je toho podstatně méně a něco úplně zabijeme. Takže jezte a pijte intuitivně.

Já například jím živou stravu tj. zeleninové a ovocné saláty nebo samotné plodiny, ořechy a různé zrníčka, zelené šťávy ze špaldy a mladého ječmene, naklíčené semínka, luštěniny apod. Ale na druhou stranu jím i věci, na které mám chuť tj. polívky nebo zapečené brambory a pod. Intuice mi říká, že nejím mnoho exotických pochutit, hodně jím věci, které jsou v dosahu cca 600-700km od mého rodiště. Ale také hřeším a dám si čokoládu, sušenky, zmrzlinu, dortíčky a pod. Snažím se nic si neodpírat. A nehubnu, ale ani netloustnu, přitom mám energie na rozdávání. Ale u každého ty poměry budou jiné. Opravdu se řiďte vlastním pocitem, jenom z počátku na to zkuste myslet více a uvědomovat si, proč vlastně jíte zda pro chuť či pro dodání energie či pro pouhé zahnání hladu. A intuice Vám sama napoví co pro daný okamžit máte jíst.

Hodně se dnes prosazují Bio potraviny. nechci nikomu ublížit, hlavně né farmářům, kteří opravdu bio potraviny produkují, ale je zde několik faktorů, které by jste měli při nákupu brát v úvahu:

1/ byla plodina pěstována v zemi? Existují umělé pěstírny, které zem nikdy neviděly;

2/ jakou energii má daná plodina tj. pěstoval to pěstitel s láskou nebo nenávistí  či nechutí. Tuto svojí energii plodině pěstitel předal a teď jí předá i Vám.

3/ kolika stupni tepla prošla daná potravina při výrobním procesu;

4/ zkuste sami vnímat Vaše pocity u dané potraviny, cítíte se příjemně či Vám tam něco nesedí? Ať si odborníci či kdokoli z Vašeho okolí říká cokoli, pokud vy to vnímáte pozitivně, jezte to.  

5/ používejte keramické nože, protože normální nůž bere hodně vitamínů ovoci a zelenině. Nejsem odborník, takže technický popis dané chemické reakce si raději najděte na internetu, je toho hodně v různých diskuzích.

Další věcí, která vysoce ovlivňuje to, zda jíte jídlo s pozitivní  resp. konstruktivní či negativní resp. destruktivní energií je příprava daného jídla. Pokud děláte jídlo s láskou , dodáváte úžasnou energii tomuto jídlu a Vaši strávníci načerpají mnoho konstruktivní energie, pokud to ale děláte v časové tísni a jste ve stresu nebo s nechutí, tuto energii předáváte do tohoto jídla. A myslíte, že takovéto jídlo plné stresu, hořkosti, nechuti dodá někomu pozitovní energii? To asi těžko. To už je lepší se odbýt něčím hotovým než jíst jídlo s negativní energií. Alespoň ať ta potravina neublíží, sice neprospěje, ale také neublíží.  

Závěrem si dovolím poradit, nenechte se odvést tím, co se kde říká, že musíte to a ono a vitamíny, minerály a bio potraviny. Naše tělo zhruba z 50% přijímá energii z vesmíru neboli z okolí a né z jídla. Více o tom mluví T. Marný na stránkách www.aluska.org:Přednášky Tomáš Marný.doc (134 kB)

Při výběru Vaší stravy používejte Vaši intuici, protože každý z nás jsme jiný a potřebujeme v daný okamžik něco jiného. A pokud Vám někdo radí, že je něco výborného, ale vy to tak necítíte nebo na to nemáte chuť, nejezte to. Vy v podvědomí víte, co Vám dělá dobře. A pokud dáte Vaší stravě energii "důvěry a lásky" věřte, že se energie dané stravy opravdu stane kontsruktivní pro Váš organismus.

 

Zpět